top of page

מבוא וסקירה ספרותית

מדי יום עשרות אלפי חיילים מגנים על גבולות הארץ שלנו ועל אזרחיה. רוב רובם של החיילים חוזרים בסופי שבוע ובחופשות לבתיהם ולהוריהם, למיטה וארוחה חמה, חיבוק של אמא ומשפחה. בישראל חיים קרוב ל6000 חיילים בודדים. באתר האינטרנט של לשכת הגיוס (מטב), מוגדר מי הוא חייל בודד. על פי הגדרה זו חייל בודד הוא חייל שעונה על אחד מהקריטריונים הבאים: הוריו מתגוררים בחו"ל והוא נמצא כאן בשירות לבדו. הוריו היגרו לחו"ל או נמצאים שם בשליחות, חייל שלא נמצא בקשר עם הוריו, התייתם מהוריו או נמצא במסגרת אומנה אחרת. על פי חוק המדינה עוזרת לחייל זה בהטבות כספיות, מציאת דיור ועוד.

בעבודתי זו, אכיר את נושא החיילים הבודדים, העזרה הניתנת להם, והזכויות להם הם זכאים. האם באמת כל חייל יודע בדיוק מהם זכויותיו? ובנוסף, מה קורה לאחר השחרור עם החיילים הבודדים. ההשערה שלי היא שלמרות הרצון לעודד עלייה, גופי הממשלה מתקשים לעמוד במציאת הדרכה והכוונה לחיילים בודדים משוחררים.

על פי דו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת (2016) כל החיילים העונים להגדרת חייל בודד זכאים למגוון הטבות כגון - הטבות בתחום הדיור ובתחומים נוספים. כך גם לאחר השחרור. כך גם חיילים משוחררים זכאים להטבות. בשנת 1994 נחקק חוק קליטת חיילים משוחררים. מטרתו של החוק לעזור ולתמוך בחיילים משוחררים.

במהלך השנים בוצעו בחוק תיקונים כאשר התיקון האחרון נערך בשנה שעברה והוכנסו בו שינויים כגון הטבה בשכר דירה לשנה הראשונה לאחר השחרור.

למרות מגוון ההטבות והשירותים הניתנים לחיילים בודדים , עדיין טוענים רבים מהם כי הם לא מודעים להטבות אלו. למרות המודעות כי לחיילים בודדים משתחררים יש צרכים מיוחדים, מי . שבפועל מסייע הם ארגונים אזרחיים

בחודשים יולי 2016 עד אוקטובר 2017 בדק מבקר המדינה את ההטיפול בחיילים בודדים( דו"ח צה"ל). במסגרת הביקורת התקיימו פגישות עם נציגי עמותות, ארגונים וגורמים נוספים המסייעים לחיילים בודדים במהלך שירותם הצבאי ולאחר שחרורם מצה"ל.

במסגרת הביקורת התקיימו פגישות עם נציגי עמותות, ארגונים וגורמים נוספים המסייעים לחיילים בודדים במהלך שירותם הצבאי ולאחר שחרורם מצה"ל. בנוסף, על פי הדו"ח כ25% מהחיילים מדווחים כי הם לא

מרוצים מטיב השירות הניתן להם לאחר השחרור

על פי הדו"ח מצויינות בעיות רבות הנוגעות לחיילים בודדים כגון: פתרונות הדיור המוצעים להם על ידי הצבא לא מספקים את החיילים בשל הרצון בפרטיות. הקשר בין עמותות וארגונים המסייעים לחיילים בודדים מתבצע ללא צה"ל ובניגוד לפקודות. על אף שצה"ל מספק סדנאות שחרור לחיילים שיעור ההשתתפות בה נמוך ואכ"א לא בדק את הסיבה, העדר תוכנית עבודה הקושרת בין משרדי הממשלה השונים לבין צה"ל ועוד ועוד. הדו"ח מציין גם כי הסיוע הניתן לחיילים חסרי עורף משפחתי (חיילים שניתקו קשר עם הוריהם) אינו מספיק והם נזקקים יותר לשירות.

לסיכום הדו"ח הזה מומלץ כי אכ"א יבדוק היטב את צרכי החיילים ויתאים את הסיוע הניתן לצרכים  הייחודיים שלהם

:ביביליוגרפיה

https://www.knesset.gov.il/mmm/data/pdf/m03848.pdf

( חוק חיילים משוחררים (1994

http://www.kolmas.net/hashavimcmsfiles/Pdf/sh1461.pdf

https://www.nevo.co.il/law_html/Law01/150_023.htm

צבא הגנה לישראל, הטיפול בחיילים בודדים לאחר שחרורם מצה"ל, דוח שנתי 68ב

ענק חסר תקדים לחיילים משוחררים

http://www.israelhayom.co.il/article/431447

 

מאמר עמדה

חיילים בודדים הם חיילים שעזבו את ארץ המוצא שלהם ועזבו את הכל כדי לעלות לארץ ולשרת בצה"ל.  ישנה  מודעות רבה לכך וישנם אנשים רבים שעוזרים לחיילים בודדים אך בפועל, בסוף השבוע לאחר שהחיילים משתחררים לביתם מהבסיס, החייל הבודד, חוזר לבית של משפחה מאמצת עם ארוחה חמה וכביסה, במקרה הטוב, או שיתארח בדירת חיילים יחד עם חברים נוספים, במצב כזה כשהוא חוזר הביתה עליו לדאוג לעצמו לאוכל לשבת, כביסה ועוד.

לדעתי רוב העזרה לחיילים הבודדים מתרכזת באירוח בשבתות ובחגים שזה גם מאוד חשוב אך צריכים לעזור לחיילים האלו גם בדברים מעבר לזה. הם צריכים עזרה גם בדברים הקטנים ביום יום ובקשיים שצצים.  למרות הרצון הגדול שיש לעזור להם לא תמיד מצליחים לעזור להם באופן שותף. לחיילים הבודדים אין .

משפחה שתגן עליהם ותלחם בשביליהם ובנוסף לכך יש להם את הקושי של הבדלי  התרבות שבינינו.

בנוסף, לאחר השחרור עומדים החיילים פעמים רבות ללא הדרכה כיצד עליהם להתנהל בתוך הכללים והחוקים הבירוקרטיים המסובכים כל כך שבמדינה. ביטוח לאומי, מס הכנסה אם החייל עובד. ועוד החיילים הצעירים שהגיעו חדורי מוטיבציה להילחם ולתרום למדינת ישראל על בסיס החזון הציוני עליו גדלו בדרך כלל בארצות מוצאם, מגלים לעיתים את ה"ישראלי המכוער" אותו ישראלי שלא יהסס לרמות, לדרוש מחיר מופקע ועוד. חיילים בודדים המעוניינים לדוגמא, לשכור דירה, עלולים למצוא את עצמם מול חוזה שכירות גדול

ומסובך ולחתום עליו ללא הבנה מלאה על מה חתמו.

מה ניתן לעשות למען החייל הבודד? ראשית יש להכווין ולהדריך את החיילים הבודדים ולהעביר אותם קורסים והכשרות לחיים אזרחים במדינת ישראל. בנוסף,ניתן לכנס אותם במפגשים משותפים. מפגשי תרבות ובידור, חשוב לציין כי מפגשים אלה צריכים להיות מעורבים עם נוער ותיק של העיר או עם מנהיגות 

נוער  בעיר.

על הרשויות לתמוך המרכזי הכוונה ופעילות לחיילים בודדים. כל זאת על מנת שלא ירגישו בודדים. תפקידנו כחברה ישראלית לקרב, לעודד ולדאוג בכל חייל שאנו פוגשים. קל וחומר בחיילים בודדים. עלינו להחזיר להם את האהבה הגדולה שהם מרעפים עלינו בכך שהם עוזבים את כל היקר להם ובאים לעזור לנו בהגנה על המדינה שלנו.

דיון ומסקנות

נראה כי למרות שברור לכל כי שירות חיילים בודדים תורם הן לבטחון המדינה והן לקשר בין מדינת ישראל  לבין יהדות התפוצות, עדיין קיימים קשיים רבים בקליטתם ועזרה שהמדינה נותנת לאוכלוסייה זו.  הקשיים האלה בהם ניתקלים החיילים יכולים להשפיע גם על ההחלטה שלהם האם לעלות לארץ בתום

השירות ולקבל מעמד אזרח, או לראות בשירות בארץ, כזמני, ולאחר השירות לחזור לארצות מוצאם.

כבת למשפחה עולה, אשר חלק ממשפחתה עדיין נמצא בחו"ל אני רואה חשיבות רבה בעבודתי זו. שכן, על  ידי העלאת המודעות לצבם של החיילים הבודדים שתורמים למדינה שלנו ומגיעים לכאן מסיבות ציוניות,  ולפעמים אף נאלצים להקריב  למען המדינה, נוכל לשפר את מצבם ואולי אף לגרום ליותר חיילים .להישאר בארץ ולעשות עליה

 

 

bottom of page